به گزارش هابصنعت به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شرکت ملی نفت ایران، در ابتدای توضیح باید به تاریخچه روندی که منجر به اخذ پروژه لوله مغزی شده است اشاره شود.
در بهمن سال گذشته مناقصهای درباره دریافت سرویسهای لوله مغزی با دستگاههای سیار در شرکت مناطق نفت خیز برگزار شد و شرکتی معتبر(شرکت حفاری مپنا) در مناقصه آن برنده شد. بعد از این برندهشدن شرکت توسعه مهر اعتماد مبادرت به نامهنگاری با شرکت مناطق نفتخیز کرد که حاضر است با پنج درصد کسر از قیمت برنده مناقصه دیگر پروژههای تعمیراتی و طرحهای مشابه شرکت ملی نفتخیز جنوب نفت را به انجام رساند.
آگاهان و مطلعان حوزه صنعت نفت میدانند که مناقصات سرویسهای حفاری به خصوص دستگاههای لوله مغزی سیار هم برای انتخاب بهترین شرکت است هم برای کشف قیمت. عرف و رویه مرسوم اینگونه است که بر مبنای کشف قیمتی که در مناقصه صورت میگیرد به تعداد زیاد، قرارداد با دیگر بازیگران و شرکتهای این عرصه بر اساس کسری از قیمت شرکت برنده، با ترک تشریفات مناقصه(ماده ۲۹) منعقد و اجرا میشود. در این مناقصه قیمت برنده ۴۹۹ میلیارد تومان بوده است که شرکت توسعه اعتماد مهر پیشنهاد کاهش ۵ درصدی قیمت به میزان ۴۷۲ میلیارد تومان میدهد.
اینگونه است که طبق سند شماره ۱ شرکت توسعه انرژی اعتماد مهر کیش در تاریخ بیستم اسفند ۱۴۰۲ به مدیر فنی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اعلام میکند.
براساس مناقصهای که بهمن سال گذشته برگزار شده است حاضر است با ۵ درصد زیر نرخ برنده مناقصه عملیات ترمیمی چاهها به همراه کلیه تجهیزات مواد و سیالات مورد نیاز در مناطق عملیاتی تحت پوشش شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب را انجام دهد.
متعاقب این نامه در تاریخ ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ معاون امور فنی (حفاری) شرکت مناطق نفتخیز جنوب در نامهای به این شرکت اعلام میکند که مشخصات فنی دستگاه لوله مغزی به همراه تجهیزات جانبی آن را معرفی کند. (سند شماره ۲)
بعد از این نامهنگاریها کارشناسان و مدیران شرکت مناطق نفتخیز در بهار امسال از تجهیزات و کارگاههای شرکت توسعه انرژی اعتماد مهر بازدید میکنند و این اطمینان حاصل میشود که این شرکت مانند ۱۰ سال گذشته توان اجرای تعهدات خود را دارد.
این رویه شرکت ملی نفت است که برای هر مناقصه و هر قرارداد، بازدید فنی توسط کارشناسان به عمل میآورد، حتی اگر شرکتی باشد که سالها در مناطق عملیاتی کار کرده و شناخته شده باشد، بازدید از شرکت توسعه اعتماد مهر کیش نیز در همین قالب بود.
نتیجه این بازدیدها این میشود که مدیر وقت امور حقوقی شرکت مناطق نفتخیز محمد رضا جلودار ناصری و رامین روغنیان مدیر وقت امور فنی این شرکت در نامهای به تاریخ ۳۰ تیر ۱۴۰۳، به مدیرعامل وقت مناطق نفتخیز اعلام میکنند که با اعلام آمادگی شرکت توسعه انرژی اعتماد مبنی بر انجام عملیات لوله مغزی در چاه با نرخ ۵ درصد کمتر از برنده مناقصه ۱۸ فروردین ۱۴۰۲ و بازدیدهای به عمل آمده و تاییدیههای اخذشده پیشنهاد میشود که طبق ماده ۲۹ قانون برگزاری مناقصات(عدم الزام به برگزاری مناقصه) به مدت سه سال با تعدیل و بار مالی پنج درصد کمتر از ۴۹۹ میلیارد تومان(قیمت برنده اول) با این شرکت قرارداد امضا شود.
(سند شماره ۳) پس از آن، کار طبق بوروکراسی با دقت بالای شرکت نفت پیش میرود و براساس یک روال معمول و طبیعی در آبان، برگ پیمان قرارداد به میزان ۴۷۲ میلیارد تومان و نه پنج همت آماده میشود.
اساسا در روند اداری و اجرایی شرکت ملی نفت و شرکتهای تابعه در مدت ۲ ماه(مدت زمان روی کارآمدن دولت جدید تا ایفاد قرارداد شرکت توسعه مهر اعتماد) هیچ قراردادی از صفر به ۱۰۰ نمیرسد و با بالاترین سقف سفارش و فشار هم پروژهای واگذار نمیشود.
از سویی دیگر شرکت مناطق نفتخیز جنوب، با آنکه شرکتی از توابع شرکت ملی نفت ایران است، اما دارای شخصیتی مستقل فنی و اجرایی است و اصلا در امور قراردادی و فنی توصیهپذیر نیست که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بتواند تنها در ظرف ۲ ماه برای خویشان و نزدیکان خود، قراردادی را کارسازی کند.
اما برخی رسانهها این برگه پیمان را بهصورتی منتشر کردهاند که گویی جواد بورد(مدیرعامل توسعه اعتماد مهر) از موقعیت برادرش حمید بورد استفاده کرده است. درصورتیکه تمام مراحل فنی و تایید و انجام و امضای قرارداد در دولت قبل و مدیریت سابق شرکت ملی نفت ایران پیش رفته و به انجام رسیده بود.
این رویهای است که شرکت توسعه اعتماد مهر مانند دیگر شرکتهای این حوزه، ۱۰ سال است در صنعت نفت دارد و در مقاطع مختلف پروژههای لوله مغزی اخذ کرده و به انجام رسانده است. لازم به ذکر است که جواد بورد در شرکت مذکور فقط سمت مدیرعاملی را دارد و تمام سهام این مجموعه به مجتمع صنایع و معادن احیا متعلق است که آن مجتمع سهامی عام است و سهامدارانش در بورس و بازار سرمایه کشور هستند.
شرکت ملی نفت ایران به اطلاع مخاطبان میرساند که تقاضا و نیاز این شرکت، برای سرویسهای مختلف حفاری از جمله راندن لوله مغزی با دستگاههای سیار، بسیار بیشتر از عرضه و توان شرکتهای موجود در کشور است و غالبا تمام این شرکتها با تمام ظرفیت خود در تمام ادوار مشغول به کار بوده و هستند.
بهعنوان نمونه در همین شرکت مناطق نفتخیز هزار مورد عملیات تعمیر چاه نفت وگاز مورد نیاز است. اما دستگاههای تعمیراتی و لوله مغزی در کشور در بهترین حالت ۳۰ عدد و معمولا ۱۰ عدد از آنها خارج از سرویس هستند(سند شماره سه).
همچنین در سال ۱۴۰۴ نیاز ۵۰ دستگاه در این بخش پیشبینی شده که مجددا ۳۰ دستگاه ناقص در اختیار است. در واقع در حوزه کسبوکار سرویس حفاری و لوله مغزی تقاضای کشور بسیار بیشتر از عرضه سرویسدهندگان است و هر شرکتی که این دستگاهها را دراختیار دارد با ماده ۲۹ به راحتی پروژه میگیرد و رانت و استفاده از موقعیت خانوادگی و خویشاوندی کمترین اثر در این حوزه را دارد.
از این رو دامن زدن به این شائبه که حمید بورد مدیرعامل شرکت ملی نفت برای برادر و شرکت تحت امرش کارسازی کرده است کاملا موضوعی کذب است و انتشاردهندگان این موضوع با برش انحرافی به تاریخ اجرای پیمان(روندی که از سال گذشته شروع شده بود) قصد فریب افکار عمومی را داشتند. تا جایی این قصد فریب، تمام هوش و ذهن فریبدهندگان را فراگرفته بود که دقت نکردند مبلغ پیمان ۴۷۲ میلیارد تومان است و نه ۵ همت.
در زمانهای که دولت آمریکا مدیران متعهد نفتی کشور از جمله حمید بورد را تحریم میکند، بدیهی است که این جریان در پی ایجاد فشار بر مدیران نفتی است تا مسئولیتهای خطیر خویش در به سرانجام رساندن تولید و رفع ناترازی کشور را دچار خدشه و انحراف کند، از این رو از رسانههای معتبر کشور انتظار میرود در پخش هر شایعهای از فضای مجازی دقت مضاعفی به خرج دهند و خبرنگاران محترم رسانهها اصول اولیه کار خبرنگاری را رعایت کنند که از منابع و مراجع اصلی قبل از انتشار، صحتسنجی کنند تا هر شایعه بیاساسی صورت خبر و واقعیت به خود نگیرد و در این زمانه حساس مدیران ارشد نفتی کشور را دچار حواشی بیمورد نکند.