به گزارش هابصنعت به نقل از رویترز، ترامپ این هفته تعرفههای ۲۵ درصدی بر کالاهای مکزیک و کانادا اعمال کرد. در حالی که نفت خام کانادا از تعرفه ۱۰ درصدی معاف شد، نفت خام مکزیک مشمول تعرفه ۲۵ درصدی خواهد بود.
سال گذشته، پمکس روزانه ۸۰۶ هزار بشکه نفت خام صادر کرد که ۵۷ درصد آن وارد آمریکا شد. در ماه ژانویه، صادرات نسبت به سال قبل ۴۴ درصد کاهش یافت و به ۵۳۲ هزار و ۴۰۴ بشکه در روز رسید که این رقم کمترین میزان در دهههای اخیر است.
بنا بر دادههای کپلر، اگرچه مکزیک مقداری نفت خام به اروپا و آسیا _ به ویژه به هند و کره جنوبی _ صادر میکند، اما همسایه شمالی آن (آمریکا) سهم عمدهای از صادرات نفت سنگین و ترش مایا، نفت پرچم دار مکزیک، را دریافت میکند.
این مقام دولتی که به دلیل حساسیت تجاری مذاکرات، خواست نامش فاش نشود، گفت که پمکس در حال رایزنی با خریداران بالقوه جدید در بازارهای غیرآمریکایی است.
وی با بیان این که تقاضا برای نفت خام مکزیک به ویژه پمکس، در اروپا، هند و آسیا وجود دارد، افزود که خریداران بالقوه چینی در گفتوگوهای اولیه «بسیار علاقهمند» بودند و تأکید کرد که «تقاضا تعیین میکند که این جریانها چگونه تغییر مسیر دهند.
دو منبع در PMI Comercio Internacional، بازوی تجاری پمکس، در گفتوگو با رویترز، تأیید کردند که چین، هند، کره جنوبی و حتی ژاپن حتی با وجود هزینههای بالای حملونق، میتوانند بازارهای مناسبی برای نفت تولیدی پمکس در مواجهه با تعرفهها باشند.
به گفته برخی از معامله گران، «آسیا به تنهایی» میتواند جایگزین خریدار آمریکایی را باشد، زیرا پالایشگاههای فعال در این منطقه باید قابلیت پردازش نوع خاص نفت خام مکزیک را داشته باشند.
تخفیف بی تخفیف!
معامله گران هفتهها در این مورد گمانهزنی کردهاند که آیا بدهکارترین شرکت انرژی جهان برای حفظ مشتریان آمریکایی خود در مواجهه با تعرفهها، به آنها تخفیف خواهد داد یا خیر.
با این حال، این مقام دولتی قایل شدند چنین امتیازی را به طور قاطعانه رد کرد و گفت که پس از انقضای قراردادهای فعلی با مشتریان آمریکایی در این ماه، کشتیها احتمالاً روانه آسیا و اروپا خواهند شد و خریداران آمریکایی در مورد فسخ قراردادها همچنان بحثی نکردهاند.
دو منبع در بازوی تجاری پمکس نیز تأیید کردند که هیچ برنامهای برای اعمال تخفیف به منظور رقابتیتر کردن صادرات وجود ندارد.
با این که مکزیک یکی از تولیدکننده بزرگ نفت است، اما تولید از میادین قدیمی نفت این کشور، که بیشتر در خلیج مکزیک قرار دارند، به کمترین سطح در چهار دهه اخیر رسیده است.
سیستم پالایشی ضعیف این کشور و تأخیر طولانی مدت در راهاندازی پالایشگاه جدید اولمکا (Olmeca)، با ظرفیت ۳۴۰ هزار بشکه در روز، واقع در بندر دوس بوکاس (Dos Bocas)، باعث شده است که مکزیک در حالی که خود صادر کننده نفت خام است، مجبور به واردات بنزین و دیزل _ که بخش عمدهای از آن از سوی آمریکا میشود _ باشد.
بدون سرمایهگذاری قابل توجه در زمینه اکتشاف و تولید، مکزیک حتی ممکن است در آینده برای تأمین ظرفیت پالایشگاههای گسترشیافته خود، مجبور به واردات نفت خام شود، که این یک تغییر غیرقابل تصور است.
انتهای پیام/